Fototentoonstelling ‘Het vergeten dier’

De fototentoonstelling ‘Het vergeten dier’ is een initiatief van de organisaties Varkens in Nood en Dier&Recht. Op een tiental grote panelen is aan weerszijde een foto van een ‘vergeten dier’ uit de voedselindustrie te zien, met erbij een korte beschrijving van het lot van die dieren. De fototentoonstelling stond eind mei 2013 in Amsterdam. Tot 17 juni staat ze in Rotterdam en daarna verhuist de tentoonstelling nog naar Breda.

Een schitterend initiatief! Een opmerkelijke verschijning in het straatbeeld en je ogen worden automatisch getrokken naar die grote foto’s. Je kan er quasi niet naast kijken. Je moet echt al moeite doen om dit te negeren, maar toch zagen we wel enkele mensen die heel hard hun best deden om ernaast te kijken (de ontkenning, het liever niet willen weten?).

De tentoonstelling stond ook niet op een godvergeten plekje waar niemand passeert, maar op een drukke plaats in de stad: aan de Westerkerk, en aan de andere kant vormt zich de lange rij aanschuivenden om het Anne Frank huis te bezoeken. Zou dit ook kunnen op de Burg in Brugge of dichtbij de Sint-Baafskathedraal in Gent?

Het zou ook zo interessant zijn om eens een tijdje te kunnen observeren hoe de voorbijgangers hier op reageren. Ik hoorde een mama uitleg geven aan haar kleuter over ‘de koe en de melk’. Over hoe het kalfje dan geen melk meer kan drinken omdat mensen die melk drinken. De reactie van de kleuter: maar dan ga ik geen meer melk meer drinken hoor!

 

     
     

Maar toch ook een kanttekening. Op het eerste paneel met meer informatie over de tentoonstelling (zie foto hierboven), wordt onder de noemer ‘wat kunt u doen’ de raad gegeven om diervriendelijk vlees te kopen. Toch wel een teleurstelling om deze boodschap te lezen. Volgens ons bestaat ‘diervriendelijk vlees’ helemaal niet. Het is een ‘oxymoron‘, een contradictio in terminis. Er is niets vriendelijks aan om een dier op jonge leeftijd op transport te zetten richting slachthuis en het de keel over te snijden. Hoe ‘biologisch’ ze ook gekweekt zijn of welk welzijnskeurmerk er ook op hun karkassen gestempeld staat.
Er wordt verder ook de raad gegeven om minder dierlijke producten te eten, een boodschap waar we ons al meer kunnen in vinden (de weg van de geleidelijkheid, laagdrempelig en spreekt wel veel mensen aan). Maar aan deze praktijken kan natuurlijk enkel maar een einde komen als er geen dierlijke producten meer gegeten worden. Geen ‘diervriendelijke’ en ook niet nog ‘een klein beetje’.

Opmerkelijk dat we aan de andere kant van de Westerkerk deze sticker vonden. Wellicht wel geen toeval dat die daar geplakt werd 😉

 

Info fototentoonstelling Het vergeten Dier (op website Dier en Recht).

Geef een reactie